коментар на водещият на 120 минути по Бтв: Светослав ИвановАмериканският посланик

...
коментар на водещият на 120 минути по Бтв: Светослав ИвановАмериканският посланик
Коментари Харесай

Светослав Иванов: Досега Борисов се опитваше да...

коментар на водещият на " 120 минути " по Бтв: Светослав Иванов

Американският дипломат освен отиде в Министерския съвет през седмицата, само че и приказва първи пред публицистите

Това е коментар за дребните дипломатически знаци с огромни политически послания. Ако един дипломат отиде на крайници в Министерския съвет, той има две линии на държание.



Или надалеч от камерите да съобщи значима информация на българските управляващи, подтиквайки ги към избрани дейности, само че оставяйки ги да основават усещането, че държат под надзор тези дейности. Или самият дипломат да показва надзор над обстановката, заставайки с лицето си зад избрани изказвания, водещи до дейности. 

Ерик Рубин избра втория вид. 

Американският дипломат освен отиде в Министерския съвет през седмицата, само че и приказва първи пред публицистите. Той избра обществото да разбере от него, че милиони венецуелски пари са прехвърляни в България и не даде тази " привилегия " на българските си домакини.  

Въпросът е за какво? И отговорът няма да хареса на българските управляващи.

Подобна проява от американския дипломат демонстрира липса на доверие в способността на институциите да се оправят с проблематични обстановки, които с изключение на България засягат и други страни. И това е проблем. 

Ерик Рубин не спря дотук. Само няколко часа след появяването си в Министерския съвет, той даде изявление в " Свободна Европа ", в което съобщи: " Има данни за вмешателство в българската политическа система посредством разпространяване на подправени вести и опит за манипулиране на медийната среда ". Той е наясно за методите, по които се изкривява всяка значима информация, по какъв начин се манипулира и по какъв начин и от кого се основават внушения за да се раздели обществото. Нещо, което българските управляващи постоянно установяват, само че не разобличават.  

От думите на американския дипломат излиза наяве, че Министерството на правораздаването на Съединени американски щати е изпратило още веднъж в България собствен представител поради корупцията и върховенството на закона. 

Досега Борисов се опитваше да балансира сред Изтока и Запада. Сложна и рискована задача. Появата на английския и американския дипломат в границите на 72 часа в Министерския съвет по еднотипен метод, демонстрира, че този баланс към този момент е неосъществим за София. Показва също, че службите на тези страни знаят кой какво прави и какви последици има това не толкоз за българската, а за общата европейска сигурност. И в случай че София не се оправя с тези проблеми, те ще се намесват шумно и изрично.  

Ще ви дам един образец. Британците едва ли се интересуват толкоз от господин Гебрев, питателните му привички или неговите бизнес връзки с този или с оня. Те се интересуват само от въпроса - по какъв начин съветски сътрудник човек с подправена идентичност влиза три пъти на българска територия и три години по-късно се появява в Солсбъри със същата идентичност? Това значи, че тази идентичност не е била разкрита и не е била компрометирана. Или нашите служби въобще не са разбрали, или не са споделили тази информация със своите сътрудници. 

Директните дипломатически знаци обаче значат и още нещо. Да не си вършим илюзии, че Вашингтон, Брюксел или Лондон желаят промяна на властта в София. Особено при съществуването на парламентарна съпротива с нееднозначно отношение по гореописаните въпроси и президент, който по този начин и не взе отношение нито по съмнението, че сътрудник на съветските служби, забъркан в тази ситуация " Скрипал " три пъти е влизал в страната, нито по съмнителните парични преводи от Венецуела. 

Сигналът е, че повече няма да има толерантност към скрити и очевидни зависимости в навечерието на решителен избор за цяла Европа. И в случай че Борисов не го разбере, ще виждаме все по-често непознати дипломати, които подхващат недотам типични за дипломацията дейности.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР